I bland blir det inte riktigt som man tänkt sig...

Vad är övertryck?

Övertryck

Övertryck (eller overprint) menas helt enkelt att alla färger trycks på varandra. Hos oss så används det när man ska trycka tex en lack ovanpå det tryckta (använder man inte övertryck på lacken så tas det tryckta under automatiskt bort och det blir bara en lack.

Annars när vi trycker så spelar det ingen roll om man lägger färgfält ovanpå varandra, det under tas automatiskt bort och det översta lagret behåller sin färg. Se bild nedan för hur skillnaden blir utan och med övertryck.

Är övertryck ett fel?

Nej, det är inte ett fel i sig. Det är en bra funktion som behövs. Dock kan det upplevas som ett fel när man inte får det resultatet man tänkt. Övertrycket syns inte direkt i InDesign när du skapar ditt dokument, och i acrobat så behöver du kryssa i rutan ”Simulera övertryck” för att kunna se hur det faktiskt kommer att bli i tryck.

Behöver jag göra om min fil om jag fått med övertryck?

Ofta kan vi hjälpa dig att få bort det, men det beror lite på hur din fil är skapad. Helst rekommenderar vi att du spar en pdf utan övertryck för minsta möjliga felmarginal.

Varför blir det övertryck?

Det är ingen funktion som är förkryssad i InDesign, utan någongång så har valet gjorts. Kanske är en gammal fil med gammal information i materialet? Eller om man klippt och klistrat. Importerat färgrutor eller på någotvis fått in informationen. Skapar man ett original från scratch så ska det inte bli övertryck så länge man inte går in och väljer det själv.

Vill du veta mer?

På den här sidan hos adobe.com finns allt du behöver veta och kunna om övertryck. Sen självklart, tveka inte på att fråga oss om du behöver hjälp!

Har det hänt något?

Verka utan att synas – är det en bra affärsstrategi?
Vi hjälper företag och organisationer med profileringen, kampanjerna och mötena. Alla ska kunna dela med sig av vad som händer och vad som erbjuds – vara utåtriktade.

Kph har Uppsalas snabbaste trycksaker.
Vi har funnits i över 50 år, har 1500 kunder och fler än 6700 uppdrag per år. Vi tror att du har en massa bra idéer – vi vill ge dig enkla och snabba vägar för att förädla och pröva dem. Se oss som en förlängning av din marknads- eller kommunikationsavdelning.

Kph är ett svanenmärkt tryckeri och samarbetar i rikstäckande Intercopy.

     

två händer som hälsar på varandra

Aktiva kunder

1 500

två personer som gör en high five

Uppdrag per år

6 700

en skrivare som symboliserar tryckeriet i uppsalas trycksaker

Tryckportaler

60

tryckeriet kph i uppsala har över 50 års erfarenhet av trycksaker

År i branschen

52

Vad har du på gång?

Kom igång idag!

Fråga oss

Skriv din fråga nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vill du hellre ringa så når du oss på 018-781 81 00.

Obligatoriskt