Färgrymder och konverteringar

Så får du rätt färg

Hur konverterar jag till rätt färg?

Ett problem som vi ofta tampas med i produktionen här på Kph är att en färg ska bli lik en tidigare färg, eller ett företags pms-färg. I våra digitala tryckpressar så trycker vi med fyrfärg (CMYK) vilket innebär att dekorfärger i något skede av originalframställningen måste konverteras till CMYK. Och det kan ske på en hel del olika vis…

När en kund är osäker på vilken färg/kulör trycket ska ha brukar vi hjälpa till så att det blir rätt för tryck. Vi kan bland annat erbjuda kunden att ta fram en CMYK-färg från en PMS-färg och vise versa.

Vanliga frågor

Varför blir det inte rätt färg på trycket? Det kan finnas många orsaker till att färgen inte har blivit rätt i tryck.

Fel cmyk-blandning – Någon gång tidigare så har kunden fått en CMYK-blandning för sin dekorfärg som troligtvis har vart anpassad för ett specifikt tryckeri eller tryckmetod. När man sen går till ett annat tryckeri och förväntar sig att få samma färg skiljer det sig rätt rejält.

Dekorfärg eller CMYK – När man trycker i fyrfärg (CMYK) så måste dekor- och pmsfärger konverteras vid något stadie till CMYK. Lämnar man in ett original med dekorfärger så överlämnar man konverteringen till tryckpressens ripp och man tappar kontrollen över hur konverteringen sker. Våra tryckpressar har dock en hög precision när det kommer till att konvertera pms-färger och oftast får man det resultat som man förväntat sig.

Pms till CMYK via Pantonesguide – Tyvärr ger inte de CMYK-blandningarna som Pantone anger det närmsta resultatet.

Men så ser väl inte min färg ut? – Det klart vanligaste problemet är att man har en pmsfärg som man förväntar sig ska se ut på ett annat sätt. ”Vi har pms 280C, men den ska vara mörkare”. Men om man vill ha en mörkare färg så är det inte längre pms 280C utan en annan pms… Då hjälper vi gärna till och tar fram en färg som stämmer med det slutresultatet man vill ha. Även om det kanske inte just den pmsfärgen man trodde att det skulle vara.

Hur konverterar jag min färg då?

För att komma så nära som möjligt i rätt cmykblandning så konverterar man sin pms (eller annan dekorfärg) via LAB-värden. Enklaste sättet att göra det är att göra det i Photoshop (passa på att se att färginställningarna är rätt under Redigera > Färginställningar, välj Prepress (Europa) 3 under Inställningar överst i fönstret).

In fönstret Färgväljaren får du ut rätt CMYK via LAB -värden direkt om du har färgen markerad. Har du inte färgen i dokumentet så kan du söka upp rätt pms i Färgbiblioteket. För att få bästa resultat hos oss så använder du biblioteket PANTONE solid coated.

Har du rätt färg i dokumentet så får du upp rätt CMYK-värden direkt i Färgväljaren.

Behöver du leta upp din pms-färg så gör du det lätt i Färgbiblioteket. För att få bästa resultat hos oss så använder du biblioteket PANTONE solid coated.

Ordlista

Det kan bli lite snurrigt att hålla isär alla begrepp, här kommer lite förklaringar och länkar om man vill läsa mer.

CMYK – När man trycker i fyrfärg så trycker man i de fyra färgerna Cyan, Magenta, Gul (Yellow) och Svart (Keycolor) Länk till Wikipedia >>>

Dekorfärg – En färg som trycks som en egen färg och inte genom en färgblandning i maskinen. Det fungerar dock inte i fyrfärgstryck utan dekorfärgen måste konverteras. I offset är det vanligt att dekorfärger används. Länk till Wikipedia >>>

PMS-färg – En sorts dekorfärg som är hämtad från Pantone’s bibliotek. PMS står för Pantone Matching System. Länk till Pantones hemsida>>>

LAB – En avancerad färgrymd som är svårt att sammanfatta i en mening. Läs mer på Wikipedia. Länk till Wikipedia>>>

Har det hänt något?

Verka utan att synas – är det en bra affärsstrategi?
Vi hjälper företag och organisationer med profileringen, kampanjerna och mötena. Alla ska kunna dela med sig av vad som händer och vad som erbjuds – vara utåtriktade.

Kph har Uppsalas snabbaste trycksaker.
Vi har funnits i över 50 år, har 1500 kunder och fler än 6700 uppdrag per år. Vi tror att du har en massa bra idéer – vi vill ge dig enkla och snabba vägar för att förädla och pröva dem. Se oss som en förlängning av din marknads- eller kommunikationsavdelning.

Kph är ett svanenmärkt tryckeri och samarbetar i rikstäckande Intercopy.

     

två händer som hälsar på varandra

Aktiva kunder

1 500

två personer som gör en high five

Uppdrag per år

6 700

en skrivare som symboliserar tryckeriet i uppsalas trycksaker

Tryckportaler

60

tryckeriet kph i uppsala har över 50 års erfarenhet av trycksaker

År i branschen

52

Vad har du på gång?

Kom igång idag!

Fråga oss

Skriv din fråga nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vill du hellre ringa så når du oss på 018-781 81 00.

Obligatoriskt