Grå rummet

I vår produktion så har vi gjort plats för ett rum som vi kallar för ”Grå rummet”. Där har vi alla förutsättningar för att stämma av att trycket håller sig inom ISO-standard och att vi får den bästa kvalitén.

Grå rummet innehåller alla verktyg som behövs för att kunna bedöma ett provtryck på rätt sätt, och vi har utformat det så att det ska vara lättåtkomligt från både tryckpressar och bokbinderi, närsomhelst kan man gå in, ta upp trycksaken digitalt på den kalibrerade skärmen och ställa trycksaken i ljuslådan.

Kalibrerad skärm, ljuslåda och pressprovtryck

Egentligen kan man inte bedöma trycksakers färger på en skärm, men har man en bra skärm samt att man kalibrerat den rätt och med rätt tidsintervall så kan man komma nära. Är det viktigt att färgerna är exakt rätt så ska man dock alltid göra ett provtryck. Vi gör alltid pressprovtryck, vilket innebär att vi trycker provtrycken i samma press som upplagan kommer att köras i och inte i en provtryckskrivare. Det ser vi som en enorm fördel.

Vid pressarna så har vi dagsljuslampor för att vi snabbt ska kunna se om trycket är rätt, men för att kunna göra en 100%-ig bedömning så kollar vi på det i ljuslådan i Grå rummet.

Densitometer

Det räcker inte med att bedöma färgerna med ögonen, för att få ett direkt och tydligt svar att färgerna håller sig inom ISO-standard så mäter vi upp vår färgstripp som trycks på varje jobb med en densitometer. Då vet vi direkt om färgerna är ok.

Det grå i Grå rummet

Den grå nyansen i Grå rummet är väldigt viktig, eftersom den ska vara helt neutral och inte kunna påverka hur man ser på trycksaken. Vi har målat väggar, tag, skrivbord och golv i den grå nyansen NCS 3000, samt att vi hittat ett matt draperi som matchar färgtonen exakt. Även utanför rummet och i resten av lokalen så har vi målat väggarna i den kulören för att få en omgivning där man kan bedöma trycksaker på ett bra sätt. Dock är den lite för mörk för att ha överallt, så därför har vi vägt upp med vita väggar för att få en trevligare arbetsmiljö.
Betraktelseljus

Betraktelseljuset är så klart extremt viktigt när man bedömer trycket. Läs mer om det här >>>

Film

Vill du ser mer om vårat Grå rum så kan du spana in den här filmen:

 

Fråga oss

Skriv din fråga nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vill du hellre ringa så når du oss på 018-781 81 00.

Obligatoriskt