Betraktningsljus

En sak som är väldigt avgörande när man ska titta på provtryck är betraktningsljuset. För att ett provtryck ska kunna godkännas enligt ISO-standard så måste man se det i 5000 K (dagsljusstandard D50).

Färgtemperatur

Färgtemperaturen är väldigt avgörande för hur vi upplever en bild. Dagsljus upplevs som den mest neutrala på skalan, eftersom det håller sig i mitten med ca 5000K. Glödlampor och ljus gör att det blir varmare, och mer gul ton medans en molnig dag eller vid en klarblå himmel så upplevs en bild som kallare. Fotografer jobbar mycket med att ställa in rätt temperatur när de ska ta en bild då man inte vill riskera att det tex blir väldigt gult när man fotar utomhus eller tappar för mycket värme när man fotar utomhus i dagsljuset. Skalan för värme bedöms i Kelvin där det startar på 1000 när det är som varmast och 10 000 där det är som kallast.

Hur jobbar vi med betraktningsljus på Kph?

På några ställen i lokalen, som tex vid maskinerna och vid efterbehandlingen så har vi bytt ut de vanliga lamporna i taket mot dagsljuslampor. Men det är bara för att kunna snabbt få ett hum om hur färgen ligger till. För att kunna godkänna ett färgprov enligt ISO-standard så har vi ”Gråa rummet”. Där är väggarna målade i en grå kulör som påverkar minimalt, och sen har vi en ljuslåda och en kalibrerad skärm så att vi kan säkerställa att provtrycket ser bra ut.

För det är ju inte bara själva ljuset som påverkar, utan även omgivningen. Därför är även många väggar på Kph målade i den gråa nyansen, samt att vi försöker hålla det så neutralt som möjligt på de ställen som vi vill kunna bedöma provtryck på.

I ljuslådan kan man dessutom ställa in andra ljus förutom dagsljus om man vill testa och se hur man upplever en trycksak vid ett visst ljus.

Sanna ser till att en testutskrift håller sig rätt färgmässigt.

Densitometer

Det är inte bara genom ögat som vi mäter upp färgerna, med vår densitometer kan vi mäta upp exakt värde och se till att trycket alltid håller sig inom iso-standard. Tillsammans med betraktelseljuset, våra ögon och densitometern så kan vi se till att vårt tryck alltid håller sig i toppklass!

Färgstripparna är ovärderliga när trycket ska mätas upp.

Fråga oss

Skriv din fråga nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vill du hellre ringa så når du oss på 018-781 81 00.

Obligatoriskt