Scanning av dina gamla original till lätthanterliga filer!

Hållbara trycksaker

Folk menar oftast två olika saker när de pratar hållbara trycksaker, antingen hållbarhet ur miljösynpunkt eller i ren hållbarhets synpunkt, det vill säga att trycksaken ska klara att utsättas för olika typer av påfrestningar utan slitage.

Hållbara trycksaker för miljön

Vi börjar med det ena perspektivet som vi inte ska gå in på mer här, eftersom det redan finns en massa i ämnet. Läs mer miljövänliga trycksaker här:

Trycksaker som håller

Så alltså, trycksaker som håller. Hur får man sin trycksak att hålla? För det första bör du tänka efter vad för slitage som din trycksak kommer att utsättas för. Ska pappret behålla vitheten över tid? Kommer den riskera att få vatten på sig? Ska den utsättas för mycket hantering? Det är några frågor som man kan behöva ställa sig. Några av lösningarna på problemen kan vara dessa:

Arkivbeständigt papper
Papper som är arkivbeständigt enligt ISO 9706 och ska även kunna vikas 150 gånger i dess svagaste ledd utan att falla sönder. Träfria papper som enbart innehåller kemisk massa gulnar långsammare, och samma sak med papper med bomullsfiber i, som även det håller vitheten längre. Färgat papper däremot, det gulnar inte utan bleknar. Men samma sak gäller här, träfria papper har en mindre risk att blekna.

Så här säger SIS om ISO 9706:

”Då det inte finns något sätt att realistiskt åldra ett papper, utöver det naturliga åldrandet, anger denna standard vissa krav på egenskaper som är väsentliga för att ett papper skall ha lång hållbarhet. Standarden anger kraven när det gäller rivstyrka, alkalisk reserv, Kappatal och pH-värde. Standarden anger också vad en provningsrapport ska innehålla. Papper som uppfyller kraven har rätt att bära oändlighetssymbolen – den liggande åttan.”

Åldersbeständigt papper
Papper som är åldersbeständigt enligt DIN 6736 innebär att under normala förhållanden ska kunna klara flera hundra år utan att brytas ner nämnvärt, men den gällande standarden tar endast fasta på mekaniska egenskaper, inte gulning eller blekning.

Plastpapper
Vi har olika typer av plastpapper som klarar både vatten och som ej går att riva sönder. Till exempel vissa ritningar trycker vi på ett material som heter Tyvek för att de ska klara mer påfrestning där en pappersritning snabbt skulle förstöras. Det är även väldigt bra att trycka kartor eller manualer som ska hanteras i produktion.

Laminering
Laminering är en plast som värms på trycksaken. Antingen som en ficka (dvs att det blir en plastkant runt trycksaken) eller som ett plastark som läggs på trycksaken och värms ihop. Det är en form av laminat som inte är lika tydlig, men kan bli väldigt effektfull och förlänger trycksakens hållbarhet. Vi har tre olika typer av laminat; matt, blankt och soft touch som ger en silkeslen känsla.

Skyddsomslag
Ett sätt att skydda en bok och förlänga hållbarheten är att trycka ett skyddsomslag. Läs mer om skyddsomslag.

Broschyr med soft touch laminat från vår inspirationsbank.

Print on demand

Utöver alla sätt att förlänga livet på själva trycksaken så kan man också tänka hållbarhet på trycksakens innehåll. Om innehållet blir inaktuellt så spelar det ingen roll hur bra trycksaken håller, för den kommer ändå inte att användas. Antingen ser du över ditt digitala material innan trycket, och utelämnar sånt som kan komma att ändras. Eller så trycker du helt enkelt inte upp fler än du behöver just nu, då har du möjlighet att göra ändringar och justeringar innan nästa upplaga och där med alltid ha aktuella trycksaker.

Behöver du hjälp?

Eller har du funderingar på vad just du kan göra för en hållbarare trycksak? Tveka inte att ta kontakt med oss. Vi kan det här och hjälper dig gärna!

Fråga oss

Skriv din fråga nedan så kontaktar vi dig så snart vi kan!
Vill du hellre ringa så når du oss på 018-781 81 00.

Obligatoriskt